Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

13.01.25

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, kakao, banan

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Herbatnik, jogurt owocowy, herbata z miodem, mandarynka

(zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka)

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, makaron z filetem z kurczaka ze szpinakiem, herbata owocowa

(   zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

14.01.25

Wtorek

Chleb graham z sezamem, szynka od zawsze, papryka czerwona, kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Bagietka pszenna z masłem, pasta z szynki i sera żółtego z majonezem, pomidor, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym z warzywami, kotlecik schabowy, ziemniaki, fasolka szparagowa, mięta z cytryną

(zboża zaw.glutenABC, mleko, jajka, seler)

15.01.25

Środa

Makaron zwierzątka na mleku, chleb graham z masłem, miodem lipowym,

(zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka)

Kisiel naturalny z owoców brzoskwiń, pieczywo kukurydziane, mandarynka

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Barszcz czerwony z ziemniakami na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietaną, łazanki z kiszonej kapusty z kiełbaską, nap owocowy

( zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

16.01.25

Czwartek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z makreli z jajkiem, cebulką, pomidorami, kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka)

Bagietka pszenna z masłem, kiełbaska krakowska, pomidor, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Zupa neapolitańska z warzywami, potrawka z fileta z indyka w sosie śmietankowo - chrzanowym, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, mięta cytryną

( zboża zaw.glutenA, mleko, seler)

17.01.25

Piątek

Bagietka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną, wanilią, banan, kakao

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka delikatesowa, pomidor, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, filet z miruny smażony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

( zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, ryba, seler)

20.01.25

Poniedziałek

Bułka pszenna z masłem, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, kakao, jabłko

(zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wiejska, sałata masłowa,

kawa z mlekiem, banan

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Zupa szpinakowa z ryżem i jajkiem na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, mięta z cytryną

( zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

21.01.25

Wtorek

Chleb graham z sezamem z masłem, schab pieczony na maśle, ogórek kiszony, kakao

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Chałka drożdżowa z masłem, herbata z miodem i cytryną, banan

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Zupa kalafiorowa z zacierkami na wywarze mięsnym zabielana śmietaną

gołąbki z mięsem, ryżem i kapustą w sosie pomidorowym, kompot

( zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

22.01.25

Środa

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem dżemem niskosłodzonym, marchewka,

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Bułeczka pszenna z masłem, jogurt naturalny z truskawkami, woda

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Zupa kapuśniak na wywarze mięsnym, kotlet mielony z indyka, ziemniaki, surówka z buraczków czerwonych z cebulką, nap owocowy

( zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, seler)

23.01.25

Czwartek

Chleb graham z masłem, pasta z tuńczyk z jajkiem, cebulką i majonezem,

kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, ryba)

Chleb pszenno-żytni z masłem, krakowska pieczona, papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniak, surówka z kapusta pekińska z kukurydzą i marchewką, kompot owocowy

( zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

24.01.25

Piątek

Bułka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem, papryka czerwona, kakao

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta mięsna, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Zupa z soczewicy na rosole z warzywami, filet z miruny po grecku z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, mięta z cytryną

( zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, ryba, seler)

 

 

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Współpracujemy

 

 

 

 

 

miody slezanskie

 

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy

 

 

osir