J A D Ł O S P I S
DATA | ŚNIADANIE | PODWIECZOREK | OBIAD |
10.02.25 Poniedziałek Ferie |
Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem, kawa z mlekiem (zboża zaw.glutenA, nabiał) |
Chleb pszenno-żytni, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenA, nabiał) |
Biały barszcz z kiełbaską, jajkiem i warzywami, zabielany śmietaną, racuchy z jabłkami, mięta (zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler) |
11.02.25 Wtorek Ferie |
Chleb pszenno-żytni, pasta z jajek i sera żółtego, ogórek kiszony, kawa z mlekiem (zboża zaw.glutenA, nabiał) |
Chleb pszenno-żytni, szynkowa, sałata zielona, herbata z miodem, banan (zboża zaw.glutenA, nabiał, seler) |
Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięso-warzywnym, gulasz z szynki, ziemniaki, kapusta czerwona, kompot (zboża zaw.glutenAD, nabiał, seler) |
12.02.25 Środa Ferie |
Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda (zboża zaw.glutenA, nabiał) |
Pieczywo kukurydziane, jogurt owocowy, herbata owocowa, jabłko ( nabiał) |
Zupa jarzynowa na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, makaron a kurczakiem i szpinakiem, mięta z cytryną (zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler) |
13.02.25 Czwartek Ferie |
Chleb pszenno-żytni, makrela w pomidorach z jajkiem i szczypiorkiem, kawa z mlekiem (zboża zaw.glutenA, nabiał, ryba) |
Chleb pszenno-żytni, ser żółty, papryka czerwona, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenA, nabiał) |
Rosół z warzywami i makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniak, marchewka ze śmietaną, nap owocowy (zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler) |
14.02.25 Piątek Ferie |
Chleb pszenno-żytni, pasta z jajek i sera żółtego, ogórek kiszony, kawa z mlekiem (zboża zaw.glutenA, nabiał) |
Chleb pszenno-żytni, pasztet pieczony, pomidorem, herbata z miodem, banan (zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka) |
Zupa szpinakowa zabielana z jajkiem, ryż z polewą jogurtową z truskawkami, nap owocowy (zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler ) |
17.02.25 Poniedziałek |
Chleb pszenno-żytni, schab pieczony na maśle, papryka czerwona, kakao (zboża zaw.gluten, nabiał, jajka) |
Chleb z masłem, serem żółtym, pomidor, herbata z miodem, banan (zboża zaw.gluten, nabiał) |
Zupa ogórkowa na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, naleśniki z serem w polewie cynamonowo-śmietankowej, mięta z cytryną (zboża zaw.gluten, nabiał, jajka, seler) |
18.02.25 Wtorek |
Chleb graham z masłem, szynka od zawsze, papryka czerwona, kawa z mlekiem (zboża zaw.gluten, nabiał) |
Paluch kukurydziany, naturalny kisiel owocowy z musu brzoskwiniowego (zboża zaw.gluten, nabiał, jajka) |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, makaron spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym, herbata owocowa (zboża zaw.gluten, nabiał, seler) |
19.02.25 Środa |
Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, papryka czerwona, woda (zboża zaw.gluten, nabiał) |
Jogurt naturalny z owocami, chleb pszenny z masłem, woda, jabłko (zboża zaw.gluten, nabiał) |
Zupa z soczewicy na wywarze mięsnym, filet z kurczaka w przyprawach, ziemniaki, fasolka szparagowa, mięta z cytryną (zboża zaw.gluten, nabiał, seler) |
20.02.25 Czwartek |
Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem, cebulką, kakao (zboża zaw.gluten, nabiał, jajka ryba) |
Bułeczka drożdżowa z serkiem, herbata z miodem, mandarynka (zboża zaw.gluten, nabiał, jajka) |
Barszcz czerwony, na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietaną, gulasz, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, mięta z cytryną (zboża zaw.gluten, nabiał, seler) |
21.02.25 Piątek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek na słodko z wanilią, kakao (zboża zaw.gluten, nabiał) |
Chleb z masłem, pasztetem pieczony, ogórek kiszony, herbata z sokiem, jabłko (zboża zaw.gluten, nabiał, jajka, seler) |
Zupa z brokułów na wywarze mięso-warzywnym, zabielana śmietaną, filet z dorsza, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewka, nap owocowy (zboża zaw.gluten, nabiał, jajka, ryba, seler) |
Woda do picia między posiłkami.
Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.
Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i
produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty
„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Alergen wg rozporządzenia
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
A-pszenica
B-żyto
C-jęczmień
D-owies
E-orkisz
F-kamut
2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,
4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5. SOJA : grzanki
6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.
8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI : BRAK
10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,
1-laskowe
2-włoskie
3-migdały
4-nerkowce
5-pekan
6-brazylijskie
7-pistacje
8-makadamia
11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
12. ŁUBINY : BRAK
13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,
14. MIĘCZAKI : BRAK
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.