Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

 

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

21.04.25.

Poniedziałek

22.04.25.

Wtorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem, kawa z mlekiem

(zboża zaw. gluten-AB, nabiał)

Bagietka z masłem, kiełbasa krakowska z ogórkiem kiszonym, bawarka, jabłko

(zboża zaw. gluten-A, nabiał)

Zupa pomidorowa zabielana z ryżem, placki ziemniaczane ze śmietaną, herbata owocowa z sokiem

(zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka, seler)

23.04.25.

Środa

Makaron na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, woda, marchewka

(zboża zaw-A. gluten, nabiał)

Pieczywo kukurydziane, naturalny kisiel owocowy z musu brzoskwiniowego

(nabiał)

Kapuśniak na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietaną, risotto z filetem z kurczaka z warzywami i kukurydzą kompot owocowy

(zboża zaw. gluten-AC, nabiał, jajka, seler)

24.04.25.

Czwartek

Chleb graham z masłem, pasta z makreli z jajkiem i pomidorem, kakao,

(zboża zaw. gluten-AB, nabiał)

Bułeczka drożdżowa z serkiem, herbata z miodem, banan

(zboża zaw. gluten-AB, jajka, nabiał)

Rosół z warzywami i makaronem, potrawka z kurczaka zabielana śmietaną, marchewka z groszkiem z wody, mięta z cytryną

(zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka, seler)

25.04.25.

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z soczewicy z pomidorami suszonymi kawa z mlekiem,

(zboża zaw. gluten-AB, nabiał)

Pieczywo ryżowe, naturalny jogurt owocowy, herbata owocowa, jabłko

(nabiał)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami na rosole z warzywami zabielana śmietana, smażony filet z miruny, ziemniaki, surówka z młodej kapusty, herbata malinowa

(zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka, seler)

28.04.25.

Poniedziałek

Chleb z masłem, serem żółtym, pomidor, herbata z miodem, banan

(zboża zaw. gluten-AB, nabiał)

Chleb pszenny, schab pieczony na maśle, sałata masłowa, kakao, banan

(zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka)

Zupa ogórkowa na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, naleśniki z serem w polewie cynamonowo śmietankowej, mięta z cytryną

(zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka, seler)

29.04.25.

Wtorek

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem, dżemem niskosłodzonym, woda, marchewka

(zboża zaw. gluten-AB, nabiał)

Chałka drożdżowa z masłem, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka)

Zupa jarzynowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym, chleb, herbata z miodem

(zboża   zaw. gluten-A, nabiał, jajka, seler)

30.04.25.

Środa

Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem, cebulką, kakao

(zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka ryba)

Bagietka z masłem, kiełbasa szynkowa, papryka czerwona, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw. gluten-A, nabiał)

Barszcz czerwony, na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietaną, gulasz z szynki, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, mięta z cytryną

(zboża   zaw. gluten-A, nabiał, seler)

01.05.25.

Czwartek

02.05.25.

Piątek

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

07.04.25.

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka delikatesowa, ogórek zielony, kakao

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Bagietka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, banan, (zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, naleśniki z serem w polewie śmietankowej z cynamonem, herbata owocowa

(zboża zaw.glutenAB, mleko, seler, jajka)

08.04.25.

Wtorek

Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Bagietka pszenna z masłem, wiejska szynka z papryką czerwoną, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa z soczewicy z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, ryż uncle ben’s z mięsem w sosie pomidorowym, kompot owocowy

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler)

09.04.25.

Środa

Chleb graham z pasta z makreli wędzonej z jajkiem, cebulką, kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba)

Kisiel brzoskwiniowy, wafel ryżowy, woda

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym z warzywami, bigos z kiszonej kapusty z mięsem, ziemniaki, herbata z sokiem

(zboża zaw.glutenAC, mleko, seler)

10.04.25.

Czwartek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z jajkiem, serem żółtym, majonezem i szczypiorkiem, kakao

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba)

Bagietka pszenna z masłem, kiełbasa żywiecka z indyka, pomidorem, bawarka, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Zupa pomidorowa z makaronem, wywarze mięsnym zabielana śmietaną, filet z indyka w sosie chrzanowym ziemniaki, buraczki, mięta z cytryną

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

11.04.25.

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze śmietaną i rzodkiewką, kakao.

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Bułka drożdżowa z serkiem, bawarka, banan

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakami, zabielana śmietaną, filet z miruny pieczony pod szpinakiem, ziemniaki, herbata owocowa

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba, seler)

14.04.25.

Poniedziałek

Bagietka pszenna z jajecznicą na maśle z cebulką, herbata z miodem

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka sucha z fileta, pomidorem, kakao, banan

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Zupa neapolitańska z kaszką manną na rosole z warzywami, kotlet schabowy, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot owocowy

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

15.04.25.

Wtorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, szczypiorkiem kakao

(zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, ryba)

Paluch kukurydziany, koktajl truskawkowy, woda

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa kalafiorowa na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, makaron z spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym, napój owocowy

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

16.04.25.

Środa

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem dżemem niskosłodzonym, woda

(zboża zaw.glutenABD, mleko)

Bagietka pszenna z masłem, szynka delikatesowa, papryka czerwona, kakao, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Żurek z jajkiem zabielana śmietaną, ryż w polewie truskawkowo-jogurtowej, herbata owocowa

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler)

17.04.25.

Czwartek

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidor, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Bagietka z masłem, kiełbasa szynkowa, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa ryżowa na rosole z warzywami, filet kurczak w sosie śmietankowo-brokułowym, mięta z cytryną

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba. seler)

18.04.25.

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, schab pieczony, szczypiorek, herbata z miodem

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

chleb z masłem, serem żółtym, szynką ogórkiem kiszonym herbata owocowa, banan  

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Krupnik na wywarze mięsnym z warzywami, makaron z serm, herbata z sokiem

(zboża zaw.glutenAC, mleko, jajka, seler)

 

 

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Współpracujemy

 

 

 

 

 

miody slezanskie

 

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy

 

 

osir