Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

 

DATA ŚNIADANIE PODWIECZOREK OBIAD

 

10.02.25

Poniedziałek

Ferie

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem, kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Chleb pszenno-żytni, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Biały barszcz z kiełbaską, jajkiem i warzywami, zabielany śmietaną, racuchy z jabłkami, mięta

(zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler)

11.02.25

Wtorek

Ferie

Chleb pszenno-żytni, pasta z jajek i sera żółtego, ogórek kiszony, kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Chleb pszenno-żytni, szynkowa, sałata zielona, herbata z miodem, banan

(zboża zaw.glutenA, nabiał, seler)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięso-warzywnym, gulasz z szynki, ziemniaki, kapusta czerwona, kompot

(zboża zaw.glutenAD, nabiał, seler)

12.02.25

Środa

Ferie

Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Pieczywo kukurydziane, jogurt owocowy, herbata owocowa, jabłko

( nabiał)

Zupa jarzynowa na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, makaron a kurczakiem i szpinakiem, mięta z cytryną

(zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler)

13.02.25

Czwartek

Ferie

Chleb pszenno-żytni, makrela w pomidorach z jajkiem i szczypiorkiem, kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenA, nabiał, ryba)

Chleb pszenno-żytni, ser żółty, papryka czerwona, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Rosół z warzywami i makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniak, marchewka ze śmietaną, nap owocowy

(zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler)

14.02.25

Piątek

Ferie

Chleb pszenno-żytni, pasta z jajek i sera żółtego, ogórek kiszony, kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Chleb pszenno-żytni, pasztet pieczony, pomidorem,

herbata z miodem, banan

(zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka)

Zupa szpinakowa zabielana z jajkiem, ryż z polewą jogurtową z truskawkami, nap owocowy

(zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler )

17.02.25

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni, schab pieczony na maśle, papryka czerwona, kakao

(zboża zaw.gluten, nabiał, jajka)

Chleb z masłem, serem żółtym, pomidor, herbata z miodem, banan

(zboża zaw.gluten, nabiał)

Zupa ogórkowa na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, naleśniki z serem w polewie cynamonowo-śmietankowej, mięta z cytryną

(zboża zaw.gluten, nabiał, jajka, seler)

18.02.25

Wtorek

Chleb graham z masłem, szynka od zawsze, papryka czerwona, kawa z mlekiem (zboża zaw.gluten, nabiał)

Paluch kukurydziany, naturalny kisiel owocowy z musu brzoskwiniowego

(zboża zaw.gluten, nabiał, jajka)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, makaron spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym, herbata owocowa

(zboża zaw.gluten, nabiał, seler)

19.02.25

Środa

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, papryka czerwona, woda

(zboża zaw.gluten, nabiał)

Jogurt naturalny z owocami, chleb pszenny z masłem, woda, jabłko

(zboża zaw.gluten, nabiał)

Zupa z soczewicy na wywarze mięsnym, filet z kurczaka w przyprawach, ziemniaki, fasolka szparagowa, mięta z cytryną

(zboża zaw.gluten, nabiał, seler)

20.02.25

Czwartek

Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem, cebulką, kakao

(zboża zaw.gluten, nabiał, jajka ryba)

Bułeczka drożdżowa z serkiem, herbata z miodem, mandarynka

(zboża zaw.gluten, nabiał, jajka)

Barszcz czerwony, na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietaną, gulasz, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, mięta z cytryną

(zboża   zaw.gluten, nabiał, seler)

21.02.25

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek na słodko z wanilią, kakao

(zboża zaw.gluten, nabiał)

Chleb z masłem, pasztetem pieczony, ogórek kiszony, herbata z sokiem, jabłko

(zboża zaw.gluten, nabiał, jajka, seler)

Zupa z brokułów na wywarze mięso-warzywnym, zabielana śmietaną, filet z dorsza, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewka, nap owocowy

(zboża zaw.gluten, nabiał, jajka, ryba, seler)

 

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Współpracujemy

 

 

 

 

 

miody slezanskie

 

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy

 

 

osir