J A D Ł O S P I S
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
13.01.25 Poniedziałek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, kakao, banan (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Herbatnik, jogurt owocowy, herbata z miodem, mandarynka (zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka) |
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, makaron z filetem z kurczaka ze szpinakiem, herbata owocowa ( zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler) |
14.01.25 Wtorek |
Chleb graham z sezamem, szynka od zawsze, papryka czerwona, kawa z mlekiem (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Bagietka pszenna z masłem, pasta z szynki i sera żółtego z majonezem, pomidor, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka) |
Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym z warzywami, kotlecik schabowy, ziemniaki, fasolka szparagowa, mięta z cytryną (zboża zaw.glutenABC, mleko, jajka, seler) |
15.01.25 Środa |
Makaron zwierzątka na mleku, chleb graham z masłem, miodem lipowym, (zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka)
|
Kisiel naturalny z owoców brzoskwiń, pieczywo kukurydziane, mandarynka (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Barszcz czerwony z ziemniakami na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietaną, łazanki z kiszonej kapusty z kiełbaską, nap owocowy ( zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler) |
16.01.25 Czwartek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z makreli z jajkiem, cebulką, pomidorami, kawa z mlekiem (zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka) |
Bagietka pszenna z masłem, kiełbaska krakowska, pomidor, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenAB, mleko)
|
Zupa neapolitańska z warzywami, potrawka z fileta z indyka w sosie śmietankowo - chrzanowym, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, mięta cytryną ( zboża zaw.glutenA, mleko, seler) |
17.01.25 Piątek |
Bagietka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną, wanilią, banan, kakao (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka delikatesowa, pomidor, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, filet z miruny smażony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot ( zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, ryba, seler) |
20.01.25 Poniedziałek |
Bułka pszenna z masłem, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, kakao, jabłko (zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka)
|
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wiejska, sałata masłowa, kawa z mlekiem, banan (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Zupa szpinakowa z ryżem i jajkiem na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, mięta z cytryną ( zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler) |
21.01.25 Wtorek |
Chleb graham z sezamem z masłem, schab pieczony na maśle, ogórek kiszony, kakao (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Chałka drożdżowa z masłem, herbata z miodem i cytryną, banan (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka) |
Zupa kalafiorowa z zacierkami na wywarze mięsnym zabielana śmietaną gołąbki z mięsem, ryżem i kapustą w sosie pomidorowym, kompot ( zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler) |
22.01.25 Środa |
Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem dżemem niskosłodzonym, marchewka, (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Bułeczka pszenna z masłem, jogurt naturalny z truskawkami, woda (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Zupa kapuśniak na wywarze mięsnym, kotlet mielony z indyka, ziemniaki, surówka z buraczków czerwonych z cebulką, nap owocowy ( zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, seler) |
23.01.25 Czwartek |
Chleb graham z masłem, pasta z tuńczyk z jajkiem, cebulką i majonezem, kawa z mlekiem (zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, ryba) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, krakowska pieczona, papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną, jabłko (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniak, surówka z kapusta pekińska z kukurydzą i marchewką, kompot owocowy ( zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler) |
24.01.25 Piątek |
Bułka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem, papryka czerwona, kakao (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta mięsna, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Zupa z soczewicy na rosole z warzywami, filet z miruny po grecku z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, mięta z cytryną ( zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, ryba, seler) |
Woda do picia między posiłkami.
Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.
Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i
produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty
„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Alergen wg rozporządzenia
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
A-pszenica
B-żyto
C-jęczmień
D-owies
E-orkisz
F-kamut
2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,
4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5. SOJA : grzanki
6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.
8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI : BRAK
10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,
1-laskowe
2-włoskie
3-migdały
4-nerkowce
5-pekan
6-brazylijskie
7-pistacje
8-makadamia
11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
12. ŁUBINY : BRAK
13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,
14. MIĘCZAKI : BRAK
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.