J A D Ł O S P I S
DATA | ŚNIADANIE | PODWIECZOREK | OBIAD |
11.11.24 Poniedziałek |
|||
12.11.24 Wtorek |
Chleb graham z masłem, serem żółtym gouda, pomidorem, kawa z mlekiem (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Chleb z masłem, sucha krakowska, papryka czerwona, bawarka, banan (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Krupnik zabielany z kaszą jęczmienną, łazanki z kiszonej kapusty z kiełbaską, kompot owocowy (zboża zaw. gluten AC, nabiał, seler) |
13.11.24 Środa |
Płatki ryżowe na mleku, chleb tostowy z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wiejska, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, gruszka (zboża zaw. gluten AB, nabiał) |
Barszcz czerwony, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, kotlet schabowy, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok jabłkowy tłoczony (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka, seler) |
14.11.24 Czwartek |
Chleb z masłem, twarożek ze śmietaną, rzodkiewką, kakao, jabłko (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Bułka drożdżowa z serkiem, kawa z mlekiem, jabłko (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniak, surówka z kapusta pekińska z kukurydzą i marchewką, herbata owocowa z sokiem (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka, seler) |
15.11.24 Piątek |
Bagietka z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, kawa z mlekiem (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka,) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, jogurt owocowy, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw. gluten AB, nabiał) |
Zupa szpinakowa zabielana z jajkiem, ryżem, dorsz smażony po grecku z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, sok jabłkowy tłoczony (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka, ryba, seler) |
18.11.24 Poniedziałek |
Chleb pszenno-żytni, jajecznica na maśle z cebulką, kakao (zboża zaw. gluten AB, nabiał, jajka) |
Chleb z masłem, szynka od zawsze, pomidor, kawa z mlekiem, banan (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Zupa pomidorowa zabielana z makaronem, zapiekany ryż z jabłkami ze śmietaną i cynamonem, mięta z cytryną (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka, seler) |
19.11.24 Wtorek |
Chleb graham z masłem, pasta z makreli z jajkiem, cebulką, papryka czerwona, kawa z mlekiem (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka ryba) |
Kisiel z owoców, herbatnik pełnoziarnisty, herbata z miodem, gruszka (zboża zaw. gluten A, jajka) |
Zupa jarzynowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, gulasz z szynki, kasza gryczana, surówka z kiszonych ogórków z majonezem, herbata owocowa z sokiem (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka, seler) |
20.11.24 Środa |
Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, powidła śliwkowe niskosłodzone, woda, banan (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Bagietka z masłem, kiełbasa szynkowa, sałata masłowa, kakao, jabłko (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami, kotlet mielony ziemniaki, mizeria z ogórków, kompot owocowy (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka, seler) |
21.11.24 Czwartek |
Chleb graham z masłem, serem żółtym Gouda, pomidor, kawa z mlekiem (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Chleb z masłem, koktajl truskawkowy, woda (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym ze śmietaną, spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym, sok jabłkowy tłoczony (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka, seler) |
22.11.24 Piątek |
Chleb z masłem, twarożek ze śmietaną i cebulką, papryka czerwona, kakao (zboża zaw. gluten A, nabiał) |
Chleb z masłem, pasta mięsna, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, jabłko (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka, seler) |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami na żeberkach, filet z dorsza zapiekany ze szpinakiem, ziemniaki, herbata owocowa z sokiem (zboża zaw. gluten A, nabiał, jajka, ryba, seler) |
Woda do picia między posiłkami.
Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.
Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i
produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty
„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Alergen wg rozporządzenia
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
A-pszenica
B-żyto
C-jęczmień
D-owies
E-orkisz
F-kamut
2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,
4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5. SOJA : grzanki
6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.
8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI : BRAK
10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,
1-laskowe
2-włoskie
3-migdały
4-nerkowce
5-pekan
6-brazylijskie
7-pistacje
8-makadamia
11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
12. ŁUBINY : BRAK
13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,
14. MIĘCZAKI : BRAK
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.