J A D Ł O S P I S
DATA | I ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
21.04.25. Poniedziałek |
|||
22.04.25. Wtorek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem, kawa z mlekiem (zboża zaw. gluten-AB, nabiał) |
Bagietka z masłem, kiełbasa krakowska z ogórkiem kiszonym, bawarka, jabłko (zboża zaw. gluten-A, nabiał) |
Zupa pomidorowa zabielana z ryżem, placki ziemniaczane ze śmietaną, herbata owocowa z sokiem (zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka, seler) |
23.04.25. Środa |
Makaron na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, woda, marchewka (zboża zaw-A. gluten, nabiał) |
Pieczywo kukurydziane, naturalny kisiel owocowy z musu brzoskwiniowego (nabiał) |
Kapuśniak na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietaną, risotto z filetem z kurczaka z warzywami i kukurydzą kompot owocowy (zboża zaw. gluten-AC, nabiał, jajka, seler) |
24.04.25. Czwartek |
Chleb graham z masłem, pasta z makreli z jajkiem i pomidorem, kakao, (zboża zaw. gluten-AB, nabiał) |
Bułeczka drożdżowa z serkiem, herbata z miodem, banan (zboża zaw. gluten-AB, jajka, nabiał) |
Rosół z warzywami i makaronem, potrawka z kurczaka zabielana śmietaną, marchewka z groszkiem z wody, mięta z cytryną (zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka, seler) |
25.04.25. Piątek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z soczewicy z pomidorami suszonymi kawa z mlekiem, (zboża zaw. gluten-AB, nabiał) |
Pieczywo ryżowe, naturalny jogurt owocowy, herbata owocowa, jabłko (nabiał) |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami na rosole z warzywami zabielana śmietana, smażony filet z miruny, ziemniaki, surówka z młodej kapusty, herbata malinowa (zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka, seler) |
28.04.25. Poniedziałek |
Chleb z masłem, serem żółtym, pomidor, herbata z miodem, banan (zboża zaw. gluten-AB, nabiał) |
Chleb pszenny, schab pieczony na maśle, sałata masłowa, kakao, banan (zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka) |
Zupa ogórkowa na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, naleśniki z serem w polewie cynamonowo śmietankowej, mięta z cytryną (zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka, seler) |
29.04.25. Wtorek |
Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem, dżemem niskosłodzonym, woda, marchewka (zboża zaw. gluten-AB, nabiał) |
Chałka drożdżowa z masłem, kawa z mlekiem, jabłko (zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka) |
Zupa jarzynowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym, chleb, herbata z miodem (zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka, seler) |
30.04.25. Środa |
Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem, cebulką, kakao (zboża zaw. gluten-A, nabiał, jajka ryba) |
Bagietka z masłem, kiełbasa szynkowa, papryka czerwona, kawa z mlekiem, jabłko (zboża zaw. gluten-A, nabiał) |
Barszcz czerwony, na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietaną, gulasz z szynki, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, mięta z cytryną (zboża zaw. gluten-A, nabiał, seler) |
01.05.25. Czwartek |
|||
02.05.25. Piątek |
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
07.04.25. Poniedziałek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka delikatesowa, ogórek zielony, kakao (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Bagietka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, banan, (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, naleśniki z serem w polewie śmietankowej z cynamonem, herbata owocowa (zboża zaw.glutenAB, mleko, seler, jajka) |
08.04.25. Wtorek |
Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Bagietka pszenna z masłem, wiejska szynka z papryką czerwoną, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Zupa z soczewicy z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, ryż uncle ben’s z mięsem w sosie pomidorowym, kompot owocowy (zboża zaw.glutenA, mleko, seler) |
09.04.25. Środa |
Chleb graham z pasta z makreli wędzonej z jajkiem, cebulką, kawa z mlekiem (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba) |
Kisiel brzoskwiniowy, wafel ryżowy, woda (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym z warzywami, bigos z kiszonej kapusty z mięsem, ziemniaki, herbata z sokiem (zboża zaw.glutenAC, mleko, seler) |
10.04.25. Czwartek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z jajkiem, serem żółtym, majonezem i szczypiorkiem, kakao (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba) |
Bagietka pszenna z masłem, kiełbasa żywiecka z indyka, pomidorem, bawarka, jabłko (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka) |
Zupa pomidorowa z makaronem, wywarze mięsnym zabielana śmietaną, filet z indyka w sosie chrzanowym ziemniaki, buraczki, mięta z cytryną (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler) |
11.04.25. Piątek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze śmietaną i rzodkiewką, kakao. (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Bułka drożdżowa z serkiem, bawarka, banan (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakami, zabielana śmietaną, filet z miruny pieczony pod szpinakiem, ziemniaki, herbata owocowa (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba, seler) |
14.04.25. Poniedziałek |
Bagietka pszenna z jajecznicą na maśle z cebulką, herbata z miodem (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka sucha z fileta, pomidorem, kakao, banan (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Zupa neapolitańska z kaszką manną na rosole z warzywami, kotlet schabowy, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot owocowy (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler) |
15.04.25. Wtorek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, szczypiorkiem kakao (zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, ryba) |
Paluch kukurydziany, koktajl truskawkowy, woda (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Zupa kalafiorowa na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, makaron z spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym, napój owocowy (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler) |
16.04.25. Środa |
Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem dżemem niskosłodzonym, woda (zboża zaw.glutenABD, mleko) |
Bagietka pszenna z masłem, szynka delikatesowa, papryka czerwona, kakao, jabłko (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Żurek z jajkiem zabielana śmietaną, ryż w polewie truskawkowo-jogurtowej, herbata owocowa (zboża zaw.glutenA, mleko, seler) |
17.04.25. Czwartek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidor, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Bagietka z masłem, kiełbasa szynkowa, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Zupa ryżowa na rosole z warzywami, filet kurczak w sosie śmietankowo-brokułowym, mięta z cytryną (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba. seler) |
18.04.25. Piątek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, schab pieczony, szczypiorek, herbata z miodem (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
chleb z masłem, serem żółtym, szynką ogórkiem kiszonym herbata owocowa, banan (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka) |
Krupnik na wywarze mięsnym z warzywami, makaron z serm, herbata z sokiem (zboża zaw.glutenAC, mleko, jajka, seler) |
Woda do picia między posiłkami.
Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.
Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i
produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty
„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Alergen wg rozporządzenia
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
A-pszenica
B-żyto
C-jęczmień
D-owies
E-orkisz
F-kamut
2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,
4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5. SOJA : grzanki
6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.
8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI : BRAK
10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,
1-laskowe
2-włoskie
3-migdały
4-nerkowce
5-pekan
6-brazylijskie
7-pistacje
8-makadamia
11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
12. ŁUBINY : BRAK
13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,
14. MIĘCZAKI : BRAK
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.