Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

 

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

21.11.22.

Poniedziałek

Bagietka pszenna z masłem, schab pieczony, papryka czerwona, kakao

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, herbata z miodem, jabłko

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Barszcz biały z kiełbaską z jajkiem i warzywami, zabielany śmietaną, ryż w polewie jogurtowo-truskawkowej, herbatka owocowa

( zboża zaw.gluten, nabiał, seler, jajka)

22.11.22.

Wtorek

Chleb pszenno-żytni z masłem makrela wędzona, szczypiorek, kawa z mlekiem,

( zboża zaw.gluten, nabiał, jajka, ryba)

Bułeczka   drożdżowa z owocami, bawarka, jabłko

(zboża zaw.gluten, nabiał, jajka)

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, bigos z kiszonej kapusty z mięskiem, ziemniaki, lemoniada

(zboża zaw.gluten, nabiał, seler)

23.11.22. Środa

Płatki owsiane na   mleku, chleb graham z masłem, dżem owocowy niskosłodzony, marchewka, woda

(zboża zaw.gluten, nabiał)

Bagietka z masłem, pasta z ser salami, szynka, majonez, ogórek kiszony, herbata z miodem, banan

(zboża zaw.gluten, nabiał)

Zupa szpinakowa na wywarze mięsnym z warzywami z jajkiem i śmietana, kotlecik schabowy, ziemniaki, sur buraczki czerwone, nap owocowy

( zboża zaw.gluten, nabiał, seler, jajka)

24.11.22.

Czwartek

Chleb graham z masłem, szynka wędzona, sałata masłowa, kawa z mlekiem,

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Jogurt Jogobella owocowy, herbatnik, mandarynka

( zboża zaw.gluten, nabiał, jajka)

Zupa kalafiorowa z zacierkami na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym, bułeczka, kompot

( zboża zaw.gluten, nabiał, seler)

25.11.22.

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek z wanilią ze śmietaną, kakao

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Bagietka pszenna z masłem, pasztet pieczony, papryka czerwona, herbata z miodem, jabłko, miś lubiś

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Zupa neapolitańska z kaszką manną na rosole z warzywami, filet z dorsza smażony, ziemniaki, sur z białej kapusty z marchewką i kukurydzą, nap owocowy,

( zboża zaw.gluten, nabiał, seler, jajka, ryba)

28.11.22.

Poniedziałek

Bagietka pszenna z masłem, jajecznica na maśle z cebulką, herbata z miodem

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka delikatesowa, ogórek zielony, kakao, jabłko

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Kapuśniak, pierogi leniwe z cukrem i masłem, surówka marchewka z jabłkiem, mięta z cytryną,

( zboża zaw.gluten, nabiał, seler, jajka)

29.11.22.

Wtorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty gouda, pomidor, herbata z cytryną

(zboża zaw.gluten, nabiał)

Chałka drożdżowa z masłem, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw.gluten, nabiał, jajka)

Zupa pomidorowa na wywarze mięsnym, ze śmietaną, kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem z wody, nap owocowy z sokiem

(zboża zaw.gluten, nabiał, seler, jajka)

30.11.22.

Środa

Kasza kukurydziana na mleku, chleb graham z masłem, powidła śliwkowe, woda

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Bagietka pszenna z masłem, kiełbasa krakowska, papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną, mandarynka

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Barszcz czerwony na wywarze mięsnym z warzywami ze śmietaną, szynka duszone w sosie, kasza jęczmienna, sur z kiszonych ogórków z marchewką i cebulką, kompot

( zboża zaw.gluten, nabiał, seler, jajka)

01.12.22.

Czwartek

Chleb graham z masłem, tuńczyk z jajkiem, majonezem, porą, kakao,

( zboża zaw.gluten, nabiał, jajka, ryba)

Biszkopt, kisiel naturalny z truskawkami, woda

( zboża zaw.gluten, nabiał, jajka)

Rosół z warzywami i makaronem,

potrawka z kurczaka zabielana śmietaną, potrawka z kurczaka w sosie śmietankowo-koperkowym, sur kapusta czerwona z jabłkiem, mięta z cytryną

(zboża zaw.gluten, nabiał, seler, jajka)

02.12.22.

Piątek

Bagietka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną i rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka gotowana, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, banan

( zboża zaw.gluten, nabiał)

Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, ryż w polewie truskawkowej, mięta z cytryna

( zboża zaw.gluten, nabiał, seler, jajka)

Cyferkami zaznaczono alergeny pokarmowe -  legenda powyżej jadłospisu.

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające

„ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.