Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

 

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

16.06.25.

Poniedziałek

Chleb graham z masłem, szynka delikatesowa, ogórek kiszony, kakao

(zboża zaw.glutenA, mleko,)

Bagietka z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa ogórkowa z ziemniakami, na wywarze mięso-warzywnym, zabielana śmietaną, makaron spaghetti z sosem bolonese, mięta z cytryną.

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka)

17.06.25.

Wtorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, , pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem z cebulką, kakao, jabłko

(zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, ryba)

Kisiel brzoskwiniowy, herbatnik, woda, banan

(zboża zaw.glutenA, jajko)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym z warzywami schab w sosie chrzanowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot,

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler)

18.06.25.

Środa

Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda,

(zboża zaw.glutenAD, mleko)

Chleb tostowy z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbata z miodem, truskawki

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa pomidorowa z makaronem, na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, bigos z młodej kapusty z kiełbaską, ziemniaki z koperkiem, nap owocowy

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka)

19.06.25.

Czwartek

20.06.25.

Piątek

Bagietka z masłem, twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem, kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Bagietka z masłem pasztet pieczony, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, nap owocowy

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka, ryba)

23.06.25.

Poniedziałek

Bagietka pszenna z masłem, serem żółtym, pomidor, kakao

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa szynkowa, sałata zielona, herbata z miodem, banan

(zboża zaw. glutenAB, nabiał)

Zupa szpinkowa, jajkiem i warzywami, zabielany śmietaną, racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, kompot owocowy

(zboża zaw. gluten, nabiałAB, jajka, seler)

24.06.25.

Wtorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, kawa z mlekiem,

(zboża zaw.glutenAB, nabiał)

Chleb graham z masłem, pasta z twarogu z szynką, papryka czerwona, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Zupa krem z brokułu na wywarze mięso-warzywnym zabielany śmietaną, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, mięta z cytryną

(zboża zaw. glutenA, nabiał, seler)

25.06.25.

Środa

Kasza manna na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Bagietka z masłem, pasta z jajek, sera żółtego, z ogórkiem kiszonym i majonezem, kawa z mlekiem, banan,

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Zupa koperkowa z ziemniakami, zabielana śmietaną, filet z indyka w przyprawach, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler,)

26.06.25.

Czwartek

Bagietka z masłem, pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami, kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba)

mus owocowy, herbatnik, herbata owocowa, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Rosół z warzywami i makaronem, potrawka z kurczaka zabielana śmietaną, mizeria, sok jabłkowy

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka)

27.06.25.

Piątek

Chleb z masłem, serek waniliowy ze śmietaną, herbata z miodem

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Bagietka z masłem, pastą mięsną, ogórek kiszony, kakao, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami na żeberkach, filet z kurczaka zapiekany z makaron, szpinakiem, mięta z cytryną

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka)

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Współpracujemy

 

 

 

 

 

miody slezanskie

 

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy

 

 

osir

 

 

 

 

Przyjaciele Przedszkola

  

 

 

 

P.P.H.U. „CYTRA” 

KRZYSZTOF BIERNATH

"STEFAN” 

Berezowska, Myśliwiec, Szumski 
Spółka Jawna