Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

 

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

12.11.19

Wtorek

Kasza kukurydziana na mleku, chleb graham z masłem, miodem lipowym, marchewka na zgryz, woda (1,2) Bagietka pszenna z masłem, szynka drobiowa, pomidor, herbatka z miodem, banan(1,2) Biały barszcz z kiełbaską, jajkiem i warzywami, zabielany śmietaną makaron z serem białym, masłem i cukrem, lemoniada (1,2,3,6)

13.11.19

Środa

Chleb słonecznikowy z sezamem, masłem, ser żółty salami, papryka czerwona, kawa z mlekiem (1,2) Bułka pszenna z masłem, krakowska podsuszana, pomidor, herbata z miodem i cytryną jabłko (1,2) Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, na wywarze mięsno-warzywnym, ryż w sosie mięsno pomidorowym, kompot (1,2,6)

14.11.19

Czwartek

Chleb graham z masłem, makrela w pomidorach ze szczypiorkiem, kakao (1,2,3,4) Rogalik drożdżowy z owocami, herbata z miodem, gruszka (1,2,3) Zupa neapolitańska z kaszą manną na rosole z warzywami, makaron pełnoziarnisty, filet z indyka z warzywami w sosie z brokułów ze śmietaną, nap owocowy, (1,2,3,6)

15.11.19

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek z rzodkiewką i śmietaną, kakao, (1,2) Bułka pszenna z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, herbata z miodem śliwka (1,2,3,6) Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, filet z morszczuka zapiekany pod szpinakiem, ziemniaki, nap owocowy (1,2,3,4,6)

18.11.19

Poniedziałek

Bułka pszenna z masłem, kiełbasa szynkowa z pomidorem, kawa z mlekiem (1,2) Chleb z masłem, ser żółty gouda, papryka czerwona, herbata z miodem, banan (1,2) Zupa pomidorowa z makaronem na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, mięta z cytryną.(1,2,3,6)

19.11.19

Wtorek

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem, dżemem niskosłodzonym, marchewka na zgryz, woda (1,2)

Bułka pszenna z pastą z żółtego sera z szynką, ogórek zielony, herbata z miodem, jabłko (1,2,3) Zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym zabielana śmietaną, gulasz z szynki, ziemniaki, mizeria z ogórków, kompot (1,2,3,6)

20.11.19

   Środa

Chleb słonecznikowy z sezamem i masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, kakao, (1,2,8) Herbatnik Pepit beurre, kisiel naturalny z brzoskwiń, woda, mandarynka (1,2,3) Krupnik z kaszy jęczmiennej na rosole, łazanki z kiszonej kapusty z kiełbaską, nap owocowy (1,2,3,6)

21.11.19

Czwartek

Chleb graham z masłem, pastą z makreli wędzonej, natka pietruszki, kawa z mlekiem (1,2,4) Bułka pszenna z masłem, szynką z indyka, rzodkiewka, herbata owocowa, banan (1,2) Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z warzywami i śmietaną, ziemniaki, surówka z pory z jabłkiem i selerem, śmietaną, nap owocowy (1,2,3,6)

22.11.19

Piątek

Chleb pszenny z jajecznicą na maśle z cebulką, kakao (1,2,3) Bagietka pszenna z masłem, filet pieczony z indyka, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko (1,2) Zupa szpinakowa z ryżem na wywarze mięsnym z warzywami z jajkiem i śmietaną , ryba smażona, ziemniaki, kapusta pekińska z marchewką, mięta z cytryną (1,2,3,6)

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Cyferkami zaznaczono alergeny pokarmowe -  legenda powyżej jadłospisu.

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające

„ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Informacje