J A D Ł O S P I S
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
05.05.25 Poniedziałek |
Bagietka z masłem, ser żółty, pomidor, kakao, (zboża zaw.gluten-A, mleko,) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa szynkowa, sałata, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.gluten-AB, mleko) |
Żurek z jajkiem i ziemniakami, zabielana śmietaną, ryż zapiekany z jabłkami w polewie śmietanowo -cynamonowej, kompot owocowy (zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka, seler) |
06.05.25 Wtorek |
Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda (zboża zaw.glutenA, nabiał) |
Chleb pszenny z masłem szynka wędzona, papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną, banan (zboża zaw.gluten-AB, mleko) |
Zupa z jarzynowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym z warzywami i śmietaną, schab w sosie chrzanowym ziemniaki, buraczki, herbata owocowa, (zboża zaw.gluten-A, mleko, seler) |
07.05.25 Środa |
Chleb pszenny z masłem, makrela z jajkiem i pomidorem z cebulką, kakao, (zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka, ryba) |
Jogurt owocowy, chleb z masłem, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka) |
Zupa pomidorowa zabielana z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, fasolka szparagowa, mięta z cytryną (zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler) |
08.05.25 Czwartek |
Chleb pszenny z masłem szynka wędzona, papryka czerwona, kawa z mlekiem (zboża zaw.gluten-AB, mleko) |
Bułka z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, banan, (zboża zaw.gluten-A, mleko) |
Krupnik z kaszą jęczmienną na rosole z warzywami, makaron penne, zapiekany z cukinią w sosie serowym, herbata owocowa, (zboża zaw.gluten-A, seler) |
09.05.25 Piątek |
Bagietka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną i cebulką, kakao, papryka (zboża zaw.gluten-A, mleko) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko, (zboża zaw.gluten-AB, mleko, jajka, seler) |
Zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem na rosole z warzywami, filet z miruny smażony po grecku z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, mięta (zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka, seler) |
12.05.25 Poniedziałek |
Bułka pszenna z masłem, szynka od zawsze, ogórek kiszony, kakao, (zboża zaw.gluten-A, mleko) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, herbata z miodem, jabłko, (zboża zaw.gluten-AB, mleko) |
Zupa pomidorowa z makaronem, na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, herbata owocowa (zboża zaw.gluten-A, mleko, seler) |
13.05.25 Wtorek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem, kakao, banan (zboża zaw.gluten-AB, mleko, jajko, ryba) |
Herbatnik, jogurt naturalny z mango-brzoskwinia, woda, (zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka) |
Zupa neapolitańska z kaszą manną, gulasz z szynki, ziemniaki, mizeria herbatka owocowa z sokiem. (zboża zaw.gluten-A, mleko, seler) |
14.05.25 Środa |
Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, miód lipowy, marchewka, woda (zboża zaw.gluten-ABD, mleko) |
Chałka drożdżowa z masłem, herbata z miodem i cytryną, jabłko (zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka) |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, fasolka po bretońsku, chleb, kompot (zboża zaw.gluten-AB, mleko, seler) |
15.05.25 Czwartek |
Chleb razowy z masłem, schab wędzony, papryka czerwona, kawa z mlekiem, (zboża zaw.gluten-AB, mleko) |
Pieczywo kukurydziany, serkiem białym na słodko ze śmietaną i wanilią, herbata z miodem i cytryną, jabłko (mleko) |
Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniaki, sur z młodej kapusty z marchewką i kukurydzą, kompot, (zboża zaw.gluten-AC, mleko, seler) |
16.05.25 Piątek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, pomidor, kakao, (zboża zaw.gluten-AB, mleko, jajka) |
Bagietka z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, herbata z miodem, mandarynka (zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka) |
Zupa wiosenna z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, filet z miruny zapiekany ze szpinakiem, ziemniaki, mięta z cytryną (zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka, ryba, seler) |
Woda do picia między posiłkami.
Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.
Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i
produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty
„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Alergen wg rozporządzenia
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
A-pszenica
B-żyto
C-jęczmień
D-owies
E-orkisz
F-kamut
2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,
4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5. SOJA : grzanki
6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.
8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI : BRAK
10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,
1-laskowe
2-włoskie
3-migdały
4-nerkowce
5-pekan
6-brazylijskie
7-pistacje
8-makadamia
11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
12. ŁUBINY : BRAK
13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,
14. MIĘCZAKI : BRAK
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.