J A D Ł O S P I S
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
02.06.25. Poniedziałek |
Chleb pszenno-żytni, jajecznica na maśle z cebulką, kakao, papryka (zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka) |
Bagietka pszenna z masłem, kiełbasa szynkowa, sałata zielona, kawa z mlekiem, jabłko (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Zupa ogórkowa z ziemniakami, na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, naleśniki z serem ze śmietaną, herbata owocowa (zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka) |
03.06.25. Wtorek |
Płatki ryżowe na mleku, chleb razowy z masłem, dżem niskosłodzony, woda, marchewka (zboża zaw.glute-AB, mleko) |
Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wędzona, papryka czerwona, kawa z mlekiem, banan (zboża zaw.gluten-AB, mleko) |
Zupa z jarzynowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym z warzywami i śmietaną, schab w sosie chrzanowym ziemniaki, fasolka szparagowa, herbata owocowa, (zboża zaw.gluten-A, mleko, seler) |
04.06.25. Środa |
Chleb pszenno-żytni pasta z makreli w pomidorach z cebulką, kakao, jabłko (zboża zaw.gluten-AB, mleko, jajko, ryba) |
Pieczywo ryżowe, kisiel naturalny z brzoskwiń, woda |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami na żeberkach, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, lemoniada (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler) |
05.06.25. Czwartek |
Chleb z masłem, szynka wiejska, papryka czerwona, kawa z mlekiem (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Bułka drożdżowa z truskawkami, kakao, jabłko (zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka) |
Zupa neapolitańska z kaszą manną na wywarze z warzywami, makaron z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym z brokułem, mięta z cytryną (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler) |
06.06.25. Piątek |
Bagietka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną i cebulką, herbata z sokiem, papryka (zboża zaw.gluten-A, mleko) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, jabłko, (zboża zaw.gluten-AB, mleko, jajka, seler) |
Zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem na rosole z warzywami, filet z miruny, ziemniaki, kapusta kiszona, mięta (zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka, seler) |
09.06.25. Poniedziałek |
Chleb pszenno-żytni, schab pieczony na maśle, papryka czerwona, kakao (zboża zaw.glutenA, nabiał) |
Chleb pszenny, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, banan (zboża zaw.glutenA, nabiał) |
Żurek z kiełbaską, jajkiem i warzywami, zabielany śmietaną, ryż z truskawkami w polewie jogurtowej, herbata owocowa (zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler) |
10.06.25. Wtorek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, kawa z mlekiem, jabłko (zboża zaw.glutenAB, mleko) |
Bułka z masłem, pasta z szynki i sera białego, majonez, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami, na wywarze mięsnym z warzywami, filecik z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, mizeria, herbata z sokiem (zboża zaw.glutenAC, mleko, seler, jajka) |
11.06.25. Środa |
Makaron na mleku, chleb graham, z masłem, powidła śliwkowe, woda, marchewka (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Herbatnik pełnoziarnisty, koktajl truskawkowy, woda (zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka) |
Barszcz czerwony z ziemniakami, na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, makaron z kurczakiem, w sosie serowo -szpinakowym, mięta (zboża zaw.glutenA, mleko, seler) |
12.06.25. Czwartek |
Chleb graham z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i porem, kawa z mlekiem, ogórem zielony (zboża zaw.glutenA, mleko, ryba, jajka) |
Chałka drożdżowa z masłem, kakao, banan (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka) |
Rosół z makaronem i warzywami, potrawka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, mięta z cytryną (zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka) |
13.06.25. Piątek |
Bułka z masłem, pasta z jajek, sera żółtego z majonezem i ogórkiem kiszonym, kakao (zboża zaw.glutenA, mleko, jajka) |
Chleb z masłem, szynka wiejska, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, jabłko (zboża zaw.glutenA, mleko) |
Zupa kalafiorowa z zacierkami na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, filet z dorsza pieczony z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot owocowy (zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka, ryba) |
Woda do picia między posiłkami.
Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.
Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i
produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty
„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Alergen wg rozporządzenia
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
A-pszenica
B-żyto
C-jęczmień
D-owies
E-orkisz
F-kamut
2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,
4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5. SOJA : grzanki
6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.
8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI : BRAK
10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,
1-laskowe
2-włoskie
3-migdały
4-nerkowce
5-pekan
6-brazylijskie
7-pistacje
8-makadamia
11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
12. ŁUBINY : BRAK
13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,
14. MIĘCZAKI : BRAK
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.