Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

DATA ŚNIADANIE PODWIECZOREK OBIAD

 

13.05.24

Poniedziałek

 

Chleb słonecznikowy, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Bagietka z masłem, szynka, sałata masłowa, kakao, banan

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa ogórkowa na wywarze mięso-warzywnym ze śmietaną, makaron z serem białym, masłem i cukrem, mięta z cytryną

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

14.05.24

Wtorek

Chleb pszenno- żytni z masłem, serem żółtym gouda, pomidorem, herbata z sokiem

(zboża zaw.gluten, mleko)

pieczywo kukurydziane, mus jabłkowy, herbata z modem, banan,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa neapolitańska z kaszą manną na rosole z warzywami, kotlecik schabowy, ziemniaki, buraczki czerwone z cebulką, sok jabłkowy,

(zboża zaw.gluten, mleko, seler)

15.05.24

Środa

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem i miodem, woda, marchewka

(zboża zaw.gluten, mleko)

Bagietka z masłem, szynka wiejska, papryka czerwona, bawarka, jabłko

(zboża zaw.gluten, mleko)

Kapuśniak na żeberkach z ziemniakami, filet z indyka w sosie śmietankowym z brokułem, makaron penne, kompot,

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

16.05.24

Czwartek

Chleb graham z masłem, pasta z makreli wędzonej z cebulką, kakao

(zboża zaw.gluten, mleko, ryba)

Chałka drożdżowa z masłem, kawa z mlekiem, jabłko,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym z warzywami, gołąbki zapiekane z sosem pomidorowym, sok jabłkowy

(zboża zaw.gluten mleko, seler)

17.05.24

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem białym, śmietaną i papryką czerwoną, herbata z miodem

(zboża zaw.gluten, mleko)

Bagietka z masłem, kiełbasa sucha krakowska, ogórek zielony, kakao,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa jarzynowa na wywarze mięsnym, filet z dorsza, surówka z młodej kapusty z marchewką, nap owocowy

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka, ryba)

20.05.24

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, kawa z mlekiem

(zboża zaw.gluten, mleko)

Bagietka z masłem, serem żółtym, sałata masłowa, herbata z miodem, banan,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa pomidorowa z ryżem, na rosole z warzywami, zabielana śmietaną zapiekany makaron z cukinią i serkiem mascarpone, mięta

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

21.05.24

Wtorek

Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, cebulką, kakao,

(zboża zaw.gluten, mleko, ryba, jajka)

Herbatnik, kisiel brzoskwiniowy z miksowanych owoców, woda

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Botwinka z jajkiem na wywarze mięsnym z warzywami i śmietaną, filet z kurczaka w przyprawach, ziemniaki z koperkiem, mizeria, kompot

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

22.05.24

Środa

Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem i dżemem niskosłodzonym, woda, marchewka

(zboża zaw.gluten, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka od zawsze, pomidor, kawa z mlekiem, banan,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa krem brokułowa na wywarze mięsno warzywnym, zabielana śmietaną, fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym, bułeczka, nap owocowy,

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

23.05.24

Czwartek

Chleb z masłem, serek waniliowy ze śmietaną, herbata z miodem

(zboża zaw.gluten, mleko)

Bagietka z masłem, pastą mięsną, ogórek kiszony, kakao, jabłko

(zboża zaw.gluten, mleko)

Rosół z warzywami i makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniak, marchewka z groszkiem, kompot

(zboża zaw.gluten, nabiał, jajka, seler)

24.05.24

Piątek

Chleb graham z masłem, serem żółtym, pomidor, szczypiorek, kawa z mlekiem

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Chleb tostowy z masłem, jogurt owocowy, woda,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Bułka dla GR II i III

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, filet z dorsza, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewką, nap owocowy

(zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka)

Cyferkami zaznaczono alergeny pokarmowe -  legenda powyżej jadłospisu.

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.