J A D Ł O S P I S
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
18.09.23 Poniedziałek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka delikatesowa, ogórek zielony, kakao (zboża zaw.gluten, mleko) |
Bagietka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, banan, (zboża zaw.gluten, mleko) |
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno warzywnym zabielana śmietaną, naleśniki z serem w polewie śmietankowej z cynamonem, mięta z cytryną (zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka) |
19.09.23 Wtorek |
Chleb graham z masłem, parówka na gorąco, ketchup, kawa z mlekiem (zboża zaw.gluten, mleko) |
Jogurt owocowy Jogobella, bagietka pszenna z masłem, herbata owocowa, jabłko, (zboża zaw.gluten, mleko) |
Zupa z soczewicy z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym ryż uncle ben’s z mięsem w sosie pomidorowym, kompot (zboża zaw.gluten, mleko, seler) |
20.09.23 Środa |
Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda (zboża zaw.gluten, mleko) |
Bagietka pszenna z masłem, wiejska szynka z papryką czerwoną, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.gluten, mleko) |
Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym z warzywami, filet z kurczak w przyprawach, ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną, herbata owocowa (zboża zaw.gluten, mleko, seler) |
21.09.23 Czwartek |
Chleb z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, majonezem i porem, kakao (zboża zaw.gluten, mleko, jajka, ryba) |
Kisiel owocowy, herbatnik, woda, banan (zboża zaw.gluten, mleko, jajak) |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami na żeberkach, filet z indyka w sosie śmietanowym z brokułem, makaron penny, mięta z cytryną (zboża zaw.gluten, mleko, jajka, seler) |
22.09.23 Piątek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze śmietaną i wanilią, kakao. (zboża zaw.gluten, mleko) |
Bagietka pszenna z masłem, kiełbasa żywiecka z indyka, pomidorem, bawarka, jabłko (zboża zaw.gluten, mleko) |
Zupa wiosenna z warzywami i ziemniakami na rosole, zabielana śmietaną, filet z dorsz smażony, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem, mięta z cytryną, (zboża zaw.gluten, mleko, jajka,ryba, seler) |
25.09.23 Poniedziałek |
Bagietka pszenna z jajecznicą na maśle z cebulką, herbata z miodem (zboża zaw.gluten, mleko, jajka) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka sucha z fileta, pomidorem, kakao, winogron (zboża zaw.gluten, mleko) |
Zupa pomidorowa na rosole z makaronem zabielana śmietaną, ryż w polewie truskawkowo-jogurtowej, mięta z cytryną (zboża zaw.gluten, mleko, seler) |
26.09.23 Wtorek |
Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem dżemem niskosłodzonym, woda (zboża zaw.gluten, mleko) |
Bagietka z masłem, mus owocowy, woda (zboża zaw.gluten, mleko) |
Zupa neapolitańska z kaszką manną na rosole z warzywami, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z buraczków czerwonych, kompot owocowy (zboża zaw.gluten, mleko, jajka, seler) |
27.09.23 Środa |
Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z makreli wędzonej, szczypiorkiem kakao (zboża zaw.gluten, mleko, jajka, ryba) |
Bagietka pszenna z masłem, szynka delikatesowa, rzodkiewka, kakao, jabłko (zboża zaw.gluten, mleko) |
Zupa kalafiorowa na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, makaron z spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym, napój owocowy (zboża zaw.gluten, mleko, jajka, seler) |
28.09.23 Czwartek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, ogórkiem kiszonym, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.gluten, mleko) |
Koktajl truskawkowo - bananowy, herbatnik, woda (zboża zaw.gluten, mleko, jajka) |
Rosół z warzywami i makaronem, potrawka z kurczaka zabielana śmietaną, ziemniaki, kapusta czerwona z jabłkiem, kompot (zboża zaw.gluten, mleko, jajka, seler) |
29.09.23 Piątek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i śmietaną, herbata z miodem (zboża zaw.gluten, mleko) |
Bagietka z masłem, pasta mięsna, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.gluten, mleko) |
Zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem na wywarze mięsnym z warzywami, zabielana śmietaną, filet z dorsza pieczony po grecku w sosie pomidorowym, ziemniaki, mięta z cytryną (zboża zaw.gluten, mleko, jajka, ryba. seler) |
Cyferkami zaznaczono alergeny pokarmowe - legenda powyżej jadłospisu.
Woda do picia między posiłkami.
Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.
Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i
produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające
„ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Alergen wg rozporządzenia
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,
4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5. SOJA : grzanki
6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.
8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI : BRAK
10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,
11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
12. ŁUBINY : BRAK
13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,
14. MIĘCZAKI : BRAK
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.