Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

15.04.24.

Poniedziałek

Bułka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, kawa z mlekiem

(zboża zaw.gluten, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wędzona, ogórek zielony, herbata z miodem, jabłko,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami na żeberkach, pierogi leniwe z masłem i cukrem, surówka marchewka z jabłkiem, mięta z cytryną,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka, seler)

16.04.24.

Wtorek

Chleb graham z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem, kakao, jabłko

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka, ryba)

Bułka drożdżowa z serkiem, sok jabłkowy 100%,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze drobiowo warzywnym, ziemniaki, schab w sosie chrzanowo - śmietankowym, buraczki, kompot owocowy

(zboża zaw.gluten, mleko, seler)

17.04.24.

Środa

Płatki ryżowe na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, dżem niskosłodzony, woda, marchewka na zgryz.

(zboża zaw.gluten, mleko)

Chleb tostowy z masłem szynka wiejska, pomidor, bawarka, jabłko

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, na wywarze mięsno-warzywnym zabielana śmietaną, gulasz z szynki, kasza bulgar, surówka z por z marchewką, jogurtem, kompot,

(zboża zaw.gluten, mleko, seler)

18.04.24.

Czwartek

Graham z masłem, krakowska sucha, papryka czerwona, kawa z mlekiem, (zboża zaw.gluten, mleko)

Herbatnik, jogurt naturalny z truskawkami, herbata z miodem,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa z soczewicy na wywarze mięsnym z warzywami, makaron zapiekany z indykiem, serkiem mascarpone i cukinią, mięta,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka, seler)

19.04.24.

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, kakao, banan

(zboża zaw.gluten, mleko)

Chleb tostowy z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, kakao, jabłko,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa ryżowa z koperkiem na rosole, pieczony dorsz, ziemniaki, kiszona kapusta z marchewką i natką, sok jabłkowy 100%

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka, ryba, seler)

22.04.24.

Poniedziałek

Pieczywo pszenne z masłem, jajecznica z cebulką, herbata z miodem,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka drobiowa, papryka czerwona, kakao, banan,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa ogórkowa z ziemniakami, na wywarze mięso-warzywnym, zabielana śmietaną, ryż z jabłkami, z polewą śmietankową z cynamonem, nap owocowy,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka, seler)

23.04.24.

Wtorek

Chleb graham z masłem, makrela z jajkiem, pomidorami i cebulką, kakao

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka, ryba)

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek z rzodkiewką, bawarka, jabłko,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Zupa neapolitańska na wywarze mięso-warzywnym, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki czerwone, kompot

(zboża zaw.gluten, mleko, seler)

24.04.24.

Środa

Kasza kukurydziana na mleku, chleb pszenny z masłem dżem niskosłodzony, marchewka,

(zboża zaw.gluten, mleko)

Pieczywo kukurydziane, jogurt owocowy, jabłko,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Zupa brokułowa z zacierkami zabielana śmietaną, zapiekane gołąbki z mięsem, ryżem, kapustą w sosie pomidorowym, nap owocowy,

(zboża zaw.gluten, mleko, seler)

25.04.24.

Czwartek

Chleb graham z masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, kakao

(zboża zaw.gluten, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, mus owocowy, herbata z miodem i cytryną, winogron,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z warzywami i śmietaną, ziemniaki, seler i jabłkiem z jogurtem, mięta z cytryną,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka, seler)

26.04.24.

Piątek

Bułka pszenna z masłem, pasta z sera żółtego, jajek z majonezem i ogórkiem kiszonym, papryka, herbata z miodem i cytryną

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet pieczony z indyka, ogórkiem zielonym, kakao, jabłko,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka)

Zupa szpinakowa z jajkiem na wywarze mięsno-warzywnym, zabielana śmietaną, dorsz pieczony z warzywami po grecku, nap owocowy,

(zboża zaw.gluten, mleko, jajka, ryba, seler)

Cyferkami zaznaczono alergeny pokarmowe -  legenda powyżej jadłospisu.

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.