J A D Ł O S P I S
DATA | ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD |
08.07.23. Poniedziałek |
Chleb graham z masłem, szynka delikatesowa, ogórek kiszony, kakao (zboża zaw.gluten, mleko,) |
Bagietka z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.gluten, mleko) |
Żurek z kiełbaską, jajkiem i warzywami, zabielany śmietaną, makaron z serem białym, masłem i cukrem, sok jabłkowy. (zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka) |
09.07.23. Wtorek |
Chleb słonecznikowy z masłem, jajecznica na maśle z cebulką, kakao (zboża zaw.gluten, mleko, ryba) |
Kisiel owocowy, herbatnik, woda, banan (zboża zaw.gluten, jajko) |
Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym z warzywami schab w sosie chrzanowym, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot, (zboża zaw.gluten, mleko, seler) |
10.07.23. Środa |
Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda, (zboża zaw.gluten, mleko) |
Chleb tostowy z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.gluten, mleko) |
Zupa pomidorowa z makaronem, na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, risotto (ryż z indykiem, brokułem, marchewką, cebulką i kukurydzą), nap owocowy (zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka) |
11.07.23. Czwartek |
Chleb z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, szczypiorek, kawa z mlekiem, banan (zboża zaw.gluten, mleko) |
Chleb z masłem, mus jabłkowy, herbata z miodem i cytryną, (zboża zaw.gluten,) |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, bigos z młodej kapusty z kiełbaską, ziemniaki z koperkiem, kompot. (zboża zaw.gluten, mleko, seler) |
12.07.23. Piątek |
Bagietka z masłem, twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem, kawa z mlekiem (zboża zaw.gluten, mleko) |
Bagietka z masłem pasztet pieczony, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, jabłko (zboża zaw.gluten, mleko) |
Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami na żeberkach, filet z kurczaka zapiekany z makaron, szpinakiem, mięta z cytryną (zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka) |
15.07.23. Poniedziałek |
Bagietka pszenna z masłem, serem żółtym, pomidor, kakao (zboża zaw. gluten, nabiał) |
Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa szynkowa, sałata zielona, herbata z miodem, banan (zboża zaw. gluten, nabiał) |
Zupa ogórkowa z ziemniakami, na wywarze mięso-warzywnym, zabielana śmietaną, racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, kompot owocowy (zboża zaw. gluten, nabiał, jajka, seler) |
16.07.23. Wtorek |
Chleb pszenno-żytni z masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, kawa z mlekiem, (zboża zaw. gluten, nabiał) |
Chleb graham z masłem, pasta z twarogu z szynką, papryka czerwona, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw. gluten, nabiał) |
Zupa krem z brokułu na wywarze mięso-warzywnym zabielany śmietaną, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, mięta z cytryną (zboża zaw. gluten, nabiał, seler) |
17.07.23. Środa |
Kasza manna na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda (zboża zaw.gluten, mleko) |
Bagietka z masłem, pasta z jajek, sera żółtego, z ogórkiem kiszonym i majonezem, kawa z mlekiem, banan, (zboża zaw.gluten, mleko, jajka) |
Zupa koperkowa z ziemniakami, zabielana śmietaną, filet z indyka w przyprawach, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot (zboża zaw.gluten, mleko, seler,) |
18.07.23. Czwartek |
Bagietka z masłem, serem pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem, kawa z mlekiem (zboża zaw.gluten, mleko, jajka, ryba) |
Chałka drożdżowa z masłem, herbata owocowa, jabłko (zboża zaw.gluten, mleko, jajka) |
Rosół z warzywami i makaronem, potrawka z kurczaka zabielana śmietaną, mizeria, sok jabłkowy (zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka) |
19.07.23. Piątek |
Chleb z masłem, serek waniliowy ze śmietaną, herbata z miodem (zboża zaw.gluten, mleko) |
Bagietka z masłem, pastą mięsną, ogórek kiszony, kakao, jabłko (zboża zaw.gluten, mleko) |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, filet z dorsza, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewką, nap owocowy (zboża zaw.gluten, mleko, seler, jajka) |
Cyferkami zaznaczono alergeny pokarmowe - legenda powyżej jadłospisu.
Woda do picia między posiłkami.
Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.
Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i
produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty
„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione w tabeli poniżej:
Alergen wg rozporządzenia
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
A-pszenica
B-żyto
C-jęczmień
D-owies
E-orkisz
F-kamut
2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,
4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5. SOJA : grzanki
6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.
8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. SKORUPIAKI : BRAK
10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,
1-laskowe
2-włoskie
3-migdały
4-nerkowce
5-pekan
6-brazylijskie
7-pistacje
8-makadamia
11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
12. ŁUBINY : BRAK
13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,
14. MIĘCZAKI : BRAK
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.