Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

 

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

08.12.25

Poniedziałek

Bułka pszenna z masłem, szynka wędzona, sałata masłowa, kakao

(zboża zaw.gluten -A, mleko)

Bułka pszenna z masłem, ser żółty Gouda, pomidor, kawa z mlekiem, mandarynka

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa ogórkowa z ziemniakami, na wywarze mięso-warzywnym, zabielana śmietaną, makaron z serem, mięta z cytryną,

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

09.12.25

Wtorek

Chleb pszenno-żytni i masłem, pasta z makreli z jajkiem i cebulką, kakao, papryka czerwona

(zboża zaw.gluten -AB, mleko, jajka, ryba)

Chałka drożdżowa z masłem, kakao, banan

(zboża zaw.gluten -AB, mleko)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsno-warzywnym, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, lemoniada

(zboża zaw.gluten -AC, mleko, seler)

10.12.25

Środa

Płatki owsiane na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, dżem niskosłodzony, woda, marchewka na zgryz,

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Chleb tostowy z masłem, pasta z sera białego, szynki z ogórkiem kiszonym, bawarka, jabłko

(zboża zaw.gluten -A, mleko, jajka)

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-warzywnym zabielana śmietaną, kotlecik schabowy smażony, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, herbata owocowa z sokiem

(zboża zaw.gluten -A, mleko, jajka, seler)

11.12.25

Czwartek

Chleb graham z masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, kakao, jabłko

(zboża zaw.gluten -AB, mleko)

Chleb tostowy z masłem, ser żółty z papryka czerwona, bawarka, gruszka

(zboża zaw.glute -A, mleko, jajka)

Zupa kalafiorowa z zacierkami na wywarze mięsno-warzywnym zabielana śmietaną, gulasz wołowy, kopytka, buraczki, lemoniada

(zboża zaw.gluten -A, mleko, jajka, seler)

12.12.25

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw.gluten -AB, mleko, jajka)

Bagietka z masłem, pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, herbata z miodem, banan

(zboża zaw.gluten -A, mleko)

Zupa ryżowa na wywarze mięsno-warzywnym, filet z miruny smażony w sosie greckim z warzywami, ziemniaki, napój owocowy

(zboża zaw.gluten -A, mleko, jajka, ryba, seler)

15.12.25

Poniedziałek

Bułka pszenna z masłem, szynka krucha, ogórek kiszony, kawa z mlekiem,

(zboża zaw.gluten -A, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, herbata z miodem, banan,

(zboża zaw.gluten -AB, mleko)

Żurek z kiełbaską i jajkiem zabielany śmietaną, makaron zapiekany ze szpinakiem filetem z kurczaka, serkiem mascarpone, herbata owocowa

(zboża zaw.gluten -A, mleko, jajka, seler)

16.12.25

Wtorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, cebulką i majonezem, papryka czerwona, kakao

(zboża zaw.gluten -AB, mleko, jajka, ryba)

Chleb graham z masłem, twarożek ze śmietaną i rzodkiewką, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.gluten -AB, mleko)

Zupa z brokułów na wywarze mięsno-warzywnym zabielana śmietaną, ryż z sosem bolonesse w sosie pomidorowym kompot wieloowocowy

(mleko, seler)

17.12.25

Środa

Chleb tostowy z masłem, filet z indyka wędzony, papryka czerwona, kawa z mlekiem, jabłko,

(zboża zaw.gluten -A, mleko)

Kisiel brzoskwiniowy, pieczywo ryżowe

woda

(zboża zaw.gluten –A, mleko)

Zupa jarzynowa   na wywarze mięsnym ze śmietaną, filet z kurczaka w przyprawach, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot owocowy

(zboża zaw.gluten -A, mleko, jajka, seler)

18.12.25

Czwartek

Chleb graham z masłem, serem żółtym, pomidor, kawa z mlekiem,

(zboża zaw.gluten -AB, mleko)

Chleb tostowy z masłem, Jogurt owocowy, kakao, mandarynka

(zboża zaw.gluten -A, mleko )

Kapuśniak z kiszonej kapusty na wywarze mięso-warzywnym, filet z indyka w sosie chrzanowo śmietankowym, ziemniaki, ogórek kiszony z marchewką, mięta z cytryną,

(zboża zaw.gluten -A, mleko, seler)

19.12.25

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, kakao

(zboża zaw.gluten -AB, mleko, jajka)

Bułka słodka z makiem, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw.gluten -A, mleko )

Barszcz czerwony na   wywarze mięsno-warzywnym zabielana śmietaną, łazanki z kapustą kiszoną, sok jabłkowy

(zboża zaw.gluten -A, mleko, jajka)

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Współpracujemy

 

 

 

 

 

miody slezanskie

 

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy

 

 

osir

 

 

 

 

Przyjaciele Przedszkola

  

 

 

 

P.P.H.U. „CYTRA” 

KRZYSZTOF BIERNATH

"STEFAN” 

Berezowska, Myśliwiec, Szumski 
Spółka Jawna