Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

 

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

05.05.25

Poniedziałek

Bagietka z masłem, ser żółty, pomidor, kakao,

(zboża zaw.gluten-A, mleko,)

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa szynkowa, sałata, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.gluten-AB, mleko)

Żurek z jajkiem i ziemniakami, zabielana śmietaną, ryż zapiekany z jabłkami w polewie śmietanowo -cynamonowej, kompot owocowy

(zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka, seler)

06.05.25

Wtorek

Płatki ryżowe na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Chleb pszenny z masłem szynka wędzona, papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną, banan

(zboża zaw.gluten-AB, mleko)

Zupa z jarzynowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym z warzywami i śmietaną, schab w sosie chrzanowym ziemniaki, buraczki, herbata owocowa,

(zboża zaw.gluten-A, mleko, seler)

07.05.25

Środa

Chleb pszenny z masłem, makrela z jajkiem i pomidorem z cebulką, kakao,

(zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka, ryba)

Jogurt owocowy, chleb z masłem, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka)

Zupa pomidorowa zabielana z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, fasolka szparagowa, mięta z cytryną

(zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler)

08.05.25

Czwartek

Chleb pszenny z masłem szynka wędzona, papryka czerwona, kawa z mlekiem

(zboża zaw.gluten-AB, mleko)

Bułka z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, banan,

(zboża zaw.gluten-A, mleko)

Krupnik z kaszą jęczmienną na rosole z warzywami, makaron penne, zapiekany z cukinią w sosie serowym, herbata owocowa,

(zboża zaw.gluten-A, seler)

09.05.25

Piątek

Bagietka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną i cebulką, kakao, papryka

(zboża zaw.gluten-A, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko,

(zboża zaw.gluten-AB, mleko, jajka, seler)

Zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem na rosole z warzywami, filet z miruny smażony po grecku z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, mięta

(zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka, seler)

12.05.25

Poniedziałek

Bułka pszenna z masłem, szynka od zawsze, ogórek kiszony, kakao,

(zboża zaw.gluten-A, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, herbata z miodem, jabłko,

(zboża zaw.gluten-AB, mleko)

Zupa pomidorowa z makaronem, na rosole z warzywami, zabielana śmietaną, racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, herbata owocowa

(zboża zaw.gluten-A, mleko, seler)

13.05.25

Wtorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i majonezem, kakao, banan

(zboża zaw.gluten-AB, mleko, jajko, ryba)

Herbatnik, jogurt naturalny z mango-brzoskwinia, woda,

(zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka)

Zupa neapolitańska z kaszą manną, gulasz z szynki, ziemniaki, mizeria herbatka owocowa z sokiem.

(zboża zaw.gluten-A, mleko, seler)

14.05.25

Środa

Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, miód lipowy, marchewka, woda

(zboża zaw.gluten-ABD, mleko)

Chałka drożdżowa z masłem, herbata z miodem i cytryną, jabłko

(zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka)

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, fasolka po bretońsku, chleb, kompot

(zboża zaw.gluten-AB, mleko, seler)

15.05.25

Czwartek

Chleb razowy z masłem, schab wędzony, papryka czerwona, kawa z mlekiem,

(zboża zaw.gluten-AB, mleko)

Pieczywo kukurydziany, serkiem białym na słodko ze śmietaną i wanilią, herbata z miodem i cytryną, jabłko

(mleko)

Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniaki, sur z młodej kapusty z marchewką i kukurydzą, kompot,

(zboża zaw.gluten-AC, mleko, seler)

16.05.25

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, pomidor, kakao,

(zboża zaw.gluten-AB, mleko, jajka)

Bagietka z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, herbata z miodem, mandarynka

(zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka)

Zupa wiosenna z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, filet z miruny zapiekany ze szpinakiem, ziemniaki, mięta z cytryną

(zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka, ryba, seler)

 

 

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Współpracujemy

 

 

 

 

 

miody slezanskie

 

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy

 

 

osir