Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

 

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

15.09.25

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka delikatesowa, ogórek zielony, kakao

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Bagietka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, winogron

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa pomidorowa na rosole z ryżem zabielana śmietaną, knedle ze śliwkami, okraszone masłem, bułką tarta, sok jabłkowy

(zboża zaw.glutenAB, mleko, seler, jajka)

16.09.25

Wtorek

Chleb graham z masłem, parówka na gorąco, ketchup, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Kisiel owocowy z brzoskwiń, herbatnik, woda,

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami na żeberkach, ryż uncle ben’s z mięsem w sosie pomidorowym, kompot owocowy

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler)

17.09.25

Środa

Płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem, dżem niskosłodzony, marchewka, woda

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Bagietka pszenna z masłem, wiejska szynka z papryką czerwoną, herbata z miodem, brzoskwinia

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze mięsnym z warzywami, filet z kurczak w przyprawach, ziemniaki z koperkiem, marchewka z jabłkiem, herbata owocowa

(zboża zaw.glutenAC, mleko, seler)

18.09.25

Czwartek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, majonezem i porem, kakao

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba)

Jogurt owocowy Jogobella, wafel ryżowy, herbata owocowa, arbuz

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa z soczewicy z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, filet z indyka w sosie śmietanowym z brokułem, makaron penne, mięta z cytryną

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

19.09.25

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze śmietaną i wanilią, kakao, arbuz.

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Bagietka pszenna z masłem, kiełbasa żywiecka z indyka, pomidorem, bawarka, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakami, zabielana śmietaną, filet z dorsz smażony, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem, herbata owocowa

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba, seler)

22.09.25

Poniedziałek

Bagietka pszenna z jajecznicą na maśle z cebulką, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka sucha z fileta, pomidorem, kakao, winogron

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Zupa ogórkowa na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, ryż w polewie truskawkowo-jogurtowej, sok jabłkowy

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler)

23.09.25

Wtorek

Wycieczka

Gr IV, V

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidor, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Paluch kukurydziany, mus owocowy, herbata owocowa, woda, brzoskwinia

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa jarzynowa na wywarze mięsnym z warzywami, zabielana śmietaną, łazanki z kiszonej kapusty z kiełbaską, herbata ziołowa

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

24.09.25

Środa

Wycieczka

Gr II, III

Bagietka pszenna z masłem, szynka delikatesowa, papryka czerwona, kakao,

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, ogórkiem zielony, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Zupa neapolitańska z kaszką manną na rosole z warzywami, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z buraczków czerwonych, kompot owocowy

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

25.09.25

Czwartek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z makreli wędzonej, papryka, kakao

(zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka, ryba)

Chałka drożdżowa z masłem kakao, banan

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Barszcz czerwony na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, makaron z spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym, herbata owocowa

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

26.09.25

Piątek

Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i śmietaną, herbata z miodem

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Bagietka z masłem, pasztet pieczony drobiowy, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

Zupa ryżowa na rosole z warzywami, filet z dorsza pieczony po grecku w sosie pomidorowym, ziemniaki, mięta z cytryną

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, ryba. seler)

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Współpracujemy

 

 

 

 

 

miody slezanskie

 

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy

 

 

osir

 

 

 

 

Przyjaciele Przedszkola

  

 

 

 

P.P.H.U. „CYTRA” 

KRZYSZTOF BIERNATH

"STEFAN” 

Berezowska, Myśliwiec, Szumski 
Spółka Jawna