Bezpieczeństwo i wygoda

slogan image 4Posiadamy duże, nowoczesne i atrakcyjne sale, urządzone zgodnie z potrzebami dzieci w różnym wieku. Każda z sal posiada własną toaletę, do której dzieci mają nieograniczony dostęp. 

Zdrowie na talerzu

slogan image 5Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są pyszne, domowe posiłki odpowiednio zbilansowane oraz uwzględniające potrzeby dietetyczne dzieci. 

Nauka przez zabawę

slogan image 1Stale rozszerzamy i bogacimy repertuar form i metod pracy z dziećmi dbajac o to aby przede wszystkim ucząc się dobrze się bawiły. 

                  J A D Ł O S P I S

 

DATA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD

02.06.25.

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni, jajecznica na maśle z cebulką, kakao, papryka

(zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka)

Bagietka pszenna z masłem, kiełbasa szynkowa, sałata zielona, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa ogórkowa z ziemniakami, na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, naleśniki z serem ze śmietaną, herbata owocowa

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka)

03.06.25.

Wtorek

Płatki ryżowe na mleku, chleb razowy z masłem, dżem niskosłodzony, woda, marchewka

(zboża zaw.glute-AB, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem szynka wędzona, papryka czerwona, kawa z mlekiem, banan

(zboża zaw.gluten-AB, mleko)

Zupa z jarzynowa z ziemniakami, na wywarze mięsnym z warzywami i śmietaną, schab w sosie chrzanowym ziemniaki, fasolka szparagowa, herbata owocowa,

(zboża zaw.gluten-A, mleko, seler)

04.06.25. Środa

Chleb pszenno-żytni pasta z makreli w pomidorach z cebulką, kakao, jabłko

(zboża zaw.gluten-AB, mleko, jajko, ryba)

Pieczywo ryżowe, kisiel naturalny z brzoskwiń, woda

Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami na żeberkach, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, lemoniada

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

05.06.25.

Czwartek

Chleb z masłem, szynka wiejska, papryka czerwona, kawa z mlekiem

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Bułka drożdżowa z truskawkami, kakao, jabłko

(zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka)

Zupa neapolitańska z kaszą manną na wywarze z warzywami, makaron z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym z brokułem, mięta z cytryną

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka, seler)

06.06.25.

Piątek

Bagietka pszenna z masłem, twarożek ze śmietaną i cebulką, herbata z sokiem, papryka

(zboża zaw.gluten-A, mleko)

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, jabłko,

(zboża zaw.gluten-AB, mleko, jajka, seler)

Zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem na rosole z warzywami, filet z miruny, ziemniaki, kapusta kiszona, mięta

(zboża zaw.gluten-A, mleko, jajka, seler)

09.06.25.

Poniedziałek

Chleb pszenno-żytni, schab pieczony na maśle, papryka czerwona, kakao

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Chleb pszenny, ser żółty, pomidor, herbata z miodem, banan

(zboża zaw.glutenA, nabiał)

Żurek z kiełbaską, jajkiem i warzywami, zabielany śmietaną, ryż z truskawkami w polewie jogurtowej, herbata owocowa

(zboża zaw.glutenA, nabiał, jajka, seler)

10.06.25.

Wtorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw.glutenAB, mleko)

Bułka z masłem, pasta z szynki i sera białego, majonez, ogórek kiszony, herbata z miodem, jabłko (zboża zaw.glutenA, mleko)

Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami, na wywarze mięsnym z warzywami, filecik z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, mizeria, herbata z sokiem

(zboża zaw.glutenAC, mleko, seler, jajka)

11.06.25.

Środa

Makaron na mleku, chleb graham, z masłem, powidła śliwkowe, woda, marchewka

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Herbatnik pełnoziarnisty, koktajl truskawkowy, woda

(zboża zaw.glutenAB, mleko, jajka)

Barszcz czerwony z ziemniakami, na wywarze mięso-warzywnym zabielana śmietaną, makaron z kurczakiem, w sosie serowo -szpinakowym, mięta

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler)

12.06.25.

Czwartek

Chleb graham z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i porem, kawa z mlekiem, ogórem zielony

(zboża zaw.glutenA, mleko, ryba, jajka)

Chałka drożdżowa z masłem, kakao, banan

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Rosół z makaronem i warzywami, potrawka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, mięta z cytryną

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka)

13.06.25.

Piątek

Bułka z masłem, pasta z jajek, sera żółtego z majonezem i ogórkiem kiszonym, kakao

(zboża zaw.glutenA, mleko, jajka)

Chleb z masłem, szynka wiejska, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, jabłko

(zboża zaw.glutenA, mleko)

Zupa kalafiorowa z zacierkami na wywarze mięsnym zabielana śmietaną, filet z dorsza pieczony z warzywami w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot owocowy

(zboża zaw.glutenA, mleko, seler, jajka, ryba)

Woda do picia między posiłkami.

Mleko, napoje mleczne, herbaty i napoje słodzone cukrem do 10 g / 250 ml.

Uwaga: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i

produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty 

„MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”

wymienione w tabeli poniżej:

Alergen wg rozporządzenia

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN : mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

A-pszenica

B-żyto

C-jęczmień

D-owies

E-orkisz

F-kamut

2. MLEKO : mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3. JAJA : jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4. RYBY : ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5. SOJA : grzanki

6. SELER : seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA : musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki, przypraw.

8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. SKORUPIAKI : BRAK

10. ORZECHY : krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

1-laskowe

2-włoskie

3-migdały

4-nerkowce

5-pekan

6-brazylijskie

7-pistacje

8-makadamia

11. DWUTLENEK SIARKI : owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12. ŁUBINY : BRAK

13. ORZESZKI ZIEMNE : masło arachidowe, bakalie,

14. MIĘCZAKI : BRAK

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Współpracujemy

 

 

 

 

 

miody slezanskie

 

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy

 

 

osir

 

 

 

 

Przyjaciele Przedszkola

  

 

 

 

P.P.H.U. „CYTRA” 

KRZYSZTOF BIERNATH

"STEFAN” 

Berezowska, Myśliwiec, Szumski 
Spółka Jawna